Sund & Skøn med Hvidløg

Sådan bruger du hvidløg i hverdagen til at forbedre dit helbred og dit udseende

Naturen byder på mange overraskelser … og en af de helt store er det lille hvidløg med den store aroma.  En ydmyg ingrediens i mange lækre opskrifter. Men hvad du måske ikke ved er, at det har mange bemærkelsesværdige fordele, når det kommer det sundhed og skønhed.

Hvidløgets sundhedsmæssige fordele

Flere undersøgelser har vist at hvidløg er meget nyttig, når det kommer til sundhed og kan bruges til at bekæmpe en masse sundhedsmæssige ”trusler”. Lige fra allergi til forhøjet blodtryk.

Hvidløgets antibakterielle og antivirale natur

Hvidløg er kendt for sin antibakterielle og antivirale egenskaber.

 • ·        Hudinfektioner: Tilstedeværelsen af forbindelsen Ajoene, gør hvidløg effektiv i forbindelse med hudinfektioner som fodsvamp og ringorm.
 • ·        Madforgiftning; Ved at dræbe bakterier som E.coli, er hvidløg kendt for at lindre og mindske risikoen for madforgiftning.
 • ·        Forkølelse og luftvejsinfektioner: Hyppig indtagelse af hvidløg mindsker muligheden for at blive forkølet og derved muligheden for luftvejsinfektioner.

 • ·        Tandpine: Hvidløg kan også dulme tandpine på grund af dets smertestillende og antibakterielle egenskaber, især hvis et knust fed hvidløg placeres direkte på tanden/det sted, der forårsager smerten.

Hvidløg mod inflammation

Hvidløg er kendt for at have anti-inflammatoriske egenskaber, som kan lindre mange steder i kroppen.

 • ·        Gigt: Indholdet af forbindelserne diallyl sulfid og thiacremonone gør det til et stærkt anti-inflammatorisk stof, som er en faktor, der reducerer smerter i forbindelse med gigt.
 • ·        Allergier: Hvidløgets anti-inflammatoriske egenskaber kan reducere forekomsten af allergier. Det beroliger og udvider luftvejene i tilfælde af en allergisk reaktion. Saften fra hvidløget kan også anvendes til at dulme den allergiske reaktion efter feks. et insektbid/stik.

 • ·        Vægttab: De anti-inflammatoriske egenskaber i hvidløg hæmmer omdannelsen af præadipocytter i fedtcellerne, som er en vigtig faktor mht. ophobning af fedt i kroppen. Ved at hæmme denne omdannelse kan hvidløg mindske vægtøgning og giver derfor mulighed for enten stabilitet i vægt eller decideret vægttab.

Kosmetisk brug af hvidløg

Hvidløg er meget effektiv til bekæmpelse af akne og andre hudlidelser. Fordelen er dog ikke begrænset til huden alene, da det er blevet konstateret, at hvidløg styrker hår og negle også. Derfor er det ikke overraskende at mange allerede bruger hvidløg sammen med andre naturlige ingredienser som citron, lavendel og honning. Noget af det nævnes nedenfor – husk dog lige at teste det et lille sted på huden inden du anvender det i ansigtet (for at undgå allergiske reaktioner).

Hvidløg til at få ren hud og klare porer.

Du skal bruge følgende:

 

1 fed hvidløg ( most )

1 tomat ( most )

 

Sådan gør du;

 

Bland hvidløg og tomat  sammen så det bliver en slags pasta.  Påfør en tyndt lag af pastaen på dit ansigt. Lad det tørre i 30 minutter og vask dit ansigt med varmt vand efterfølgende. Afslut med koldt vand til at lukke porerne med igen.

Hvidløg til at fjerne hudorme

Du skal bruge følgende;

 

2 fed hvidløg ( most )

4 dråber citronsaft

2 spsk. Honning

2 spsk. Havregryn

2 dråber Tea tree olie

 

Sådan gør du;

 

I en lille skål blander du de kvaste hvidløg, citronsaft, Tea tree olien og havregryn. Tilsæt honningen og rør godt.

Put et tyndt lag af blandingen på de angrebne områder. Lad det virke i 2-3 minutter. Eksfolier i 1 minut med hænderne og skyl det af igen med lunkent vand. Afslut med koldt vand.

 

Behandlingen udføres 2-3 gange om ugen for optimalt resultat.

Hvidløg mod hårtab

Du skal bruge følgende;

 

 • 2 fed hvidløg
 • 3 æggeblommer
 • 2 spsk. Honning
 • 2 spsk. Aloe vera gel
 • 1 kamille tepose
 • 3 kopper vand

 

Sådan gør du;

Pres hvidløg og brug saften derfra. Put saften i en lille skål.

Tilsæt honning og bland godt. Put blanding i køleskab. Kog vand og put tepose deri … koges 30 minutter. Rør jævnligt.

Når teen er færdigkogt tager du hvidløgssaften fra køleskabet og tilsætter 2 æggeblommer. Rør godt. Derefter tilføjer du aloe vera gel. Rør godt.

Put blandingen i hovedbunden. Sørg for at det dækker alle områder af din hovedbund. Lad det virke i 15 minutter. Derefter vasker du håret i en neutral shampoo. Fordel den 3. æggeblomme i hovedbunden.

Lad den sidde i 2-3 minutter. Skyl håret i lunken vand. Til sidst vasker du håret med kamilleteen.

Gentages 1 gang om ugen.

Hvidløg og hjerte kar problemer

 • ·        Blodpropper: Hvidløg er blodfortyndende pga. af den kemiske forbindelse ”Ajoene”, som reducerer chancerne for blodpropper, da blodet flyder nemmere (fortyndet) igennem kroppen.
 • ·        Blodtryk: Undersøgelser viser også at hvidløg sænker blodtrykket da ”Allicin” fra hvidløget blokerer aktiviteten af et protein ved navn Angiontensin, som er ansvarlig for sammentrækning af blodkar.
 • ·        Kolesterol: Hvidløg kan hjælpe med at reducere niveauerne af LDL og triglycerider, sammen med at det reducerer muligheden for dannelse af arteriel plak.
 • ·        Frie radikaler: Hvidløg beskytter hjertet fra de frie ilt radikaler, som kan forårsage en masse skader på hjertet.

 • ·        Åreforkalkning: Svovlforbindelser i hvidløg har evnen til at forhindre blokering af blodkar og er dermed effektive til at bekæmpe åreforkalkning, som er hærdning af arterierne.

Hvidløg og Kræft

Forskellige undersøgelser har vist, at hvidløg reducerer chancerne for at udvikle forskellige former for kræft. • ·       Lungekræft: Testpersoner, der spiste hvidløg mindst 2 gange om ugen, viste at have en lavere risiko for at udvikle denne kræftform.
 • ·        Hjerne kræft: Resultatet a en undersøgelse viste, at visse svovlforbindelser i hvidløg hjælper med at ødelægge tumorceller i en type af kræft i hjernen, som ofte er dødelig.

 • ·        Prostata kræft: Hvidløg tilhører Allium familien og en undersøgelse har vist, at øget indtagelse af grøntsager i denne familie – især hvidløg – er forbundet med en nedsat risiko for prostakræft.

Hvidløgets andre fordele

Hvidløg har bestemt også andre fordele udover de allerede nævnte. Andre sundhedsmæssige ”gevinster” som er lige så vigtige og blot påminder os om, at vi bør spise meget mere hvidløg end vi allerede gør.

 

 • ·        Immunsystem: Hvidløg indeholder mange forskellige vitaminer og mineraler såsom vitamin B1 og vitamin C, kobber, kalium og fosfor. Sammen med antioxidanter bidrager til et meget stærkere immunforsvar.
 • ·        Jernestofskiftet: Som tidligere nævnt indeholder hvidløg diallyl sulfider. Disse er ansvarlig for øgningen af proteinet Ferroportin, som er ansvarlig for jern metabolismen. Således øger hvidløg jernstofskiftet.
 • ·        Afgiftning: Hvidløg hjælper leveren med at udskille toksiner fra kroppen. Dette er blevet bevist i undersøgelser, der involverer ethanol, som sikrer at leveren er beskyttet mod skader. Bortset fra leveren, har hvidløg også en positiv effekt på mave og lunger.

 

Nu kan du nok nemmere forstå, hvorfor hvidløg bør være en stor del af din kost … en meget vigtig del.

Hvidløg til at fjerne eller minimere bumser

Du skal bruge følgende:


 • 2 fed hvidløg
 • 3 spsk. Yoghurt
 • 1 tsk honning

 

Sådan gør du;

 

Skræl begge hvidløg og pres dem til mos. I en skål blander du hvidløgsmosen med honning og yoghurt. Påføres på ansigtet og skal sidde i 15 minutter.

Hvidløg til at reducere ardannelse efter akne

Du skal bruge følgende;

 

 • 3-4 fed hvidløg
 • 1 ½ kopper vand

 

Sådan gør du;

Skær alle fed hvidløg i små skiver (ikke hakke dem fuldstændig)

Varm vandet … og når det koger tilsætter du hvidløgsskiverne. Lad det koge i 30 minutter. Hæld vandet fra. Lad hvidløgsskiverne afkøle. Mos de afkølede hvidløgsskiver og put det på arrene og lad det sidde i 15 minutter. Vask af med varmt vand efterfølgende og afslut med koldt vand.

Hvidløg og stærke negle

Du skal bruge følgende;

 • 1 fed hvidløg
 • Klar neglelak.
 • 1 skive citron

 

Sådan gør du;

Mos hvidløgget fuldstændigt. Put det i flasken med den klare neglelak og lad det trække et par dage. Put derefter lakken på dine negle. Når lakken er tør, vasker du dine hænder med citronsaft for at undgå ikke at lugte af hvidløg.

Hvidløg til at fjerne eller minimere strækmærker

Du skal bruge følgende;

 

 • 1 fed hvidløg
 • Olie

 

Sådan gør du;

Knus hvidløg .. og pres saften ud af massen. Bland saften med olien. Påføres hver aften inden sengetid ( skal lige nå at tørre ind i huden )  på strækmærkerne for synligt resultat.

Andre ting hvidløg er super til

Egentlig er hvidløg som en god film … du tror du har set det hele, men alligevel venter der noget nyt lige om hjørnet. Hvidløget har nemlig endnu flere fordele end hvad du tidligere har læst om. Anvendelse af hvidløg er bestemt ikke begrænset til sundhed og skønhed. Se bare her;

Hvidløg og Pesticider

Pesticider bliver anvendt i ret stor skala og er bestemt ikke godt for miljøet pga. den langsomme nedbrydning. Derfor er det vigtigt at vi går over til naturlige erstatninger. Og ja … her kommer hvidløg igen ind i billedet.

Hvidløgsekstrakt kan bruges i kombination med peber og sæbe til at lave en blanding, der kan bruges til at holde små planteædende dyr væk fra haven.

Hvidløg som myggebalsam

Selvom man ikke ved hvorfor myg ikke kan lide hvidløg, er det et faktum at det fungerer rigtig godt. Du kan feks. placere en fed hvidløg, hvor myg er almindeligt forekommende og det vil få dem til at søge andre veje. Alternativt (hvis du kan holde lugten ud) kan du duppe dig med et fed hvidløg, der hvor du normalt er ekstra udsat for myggestik.

Hvidløg mod andre parasitter

Det er ikke kun myg, der ikke kan lidt hvidløg. Lopper, flåter og andre parasitter, der angriber kæledyr. Ved at putte hvidløg i dit kæledyrs kost, kan du undgå fremtidige parasit angreb.

Fiske agn

 

Hakket hvidløg eller hvidløgspulver kan bruges i kombination med andre elementer til at lave effektivt agn til fiskeri. Feks. kan skumfiduser grundigt belagt med hakket hvidløg bruges som agn. Især vist yderst effektiv til Ørred fiskeri.

 

Hvidløg som lim

 

Hvidløgssaft af knust hvidløg, kan også bruges som erstatning for lim. Det  kan bruges på glas eller papir.

 

Antiseptisk

 

I tilfælde af en nødsituation, hvor lægehjælp ikke umiddelbart er tilgængelig, kan hvidløg også bruges som et antiseptisk middel. Dog ikke permanent men i nogle situationer vil det helt sikkert være meget handy. Feks. hvis du eller andre får et sår og læge ikke er tilgængelig eller nødvendig, kan du påføre knust eller presset hvidløg forsigtigt på såret, så en infektion kan forebygges, eller helt undgås.

 

Hostesaft

Da hvidløg har stærke antibakterielle egenskaber, kan det også bruges til at lindre i halsen.

Sådan gør du;

Kog halvdelen af et helt hvidløg i 2 kopper vand. Tilsæt honning  og du vil hurtig opdage lindring. (Drikkes lunkent)

 

Rigtig god fornøjelse